Peugeot

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyksiążkilinkitapetyopiniedekoder VINtesty
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Peugeot 307 ) Ulamany bagnet

postów na stronie: 10 20 50
   Forum PEUGEOT Forum Strona Główna -> ( Peugeot 307 ) Silnik Diesel-układ chłodzenia-układ zasilania-układ napędowy.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jamiro

Stały Bywalec

Skąd jesteś (miejscowość / region): Podkarpacie
Posiadane auto: Peugeot 307SW 1.6 HDI 2006r.
Piwa: 1/1
Wysłany: Nie 21 Lut 2016, 00:32
Temat postu:

Ulamany bagnet

Hejka.
Panowie, mam ulamany bagnet, i prawdopodobnie koncowka pozostala w tej rurce co wklada sie bagnet, poniewaz jak wkladam nowy to do konca nie dochodzi. Czy wiecie jak poradzic sobie z wyciagnieciem koncowki bez demontazu polowy spodu?
Powrót do góry
Cypcio

Auto Maniak

Skąd jesteś (miejscowość / region): Płock
Posiadane auto: C4 GP II 2014 2.0 BHDi AUTOMAT
Piwa: 80/4
Wysłany: Nie 21 Lut 2016, 09:01
Temat postu:

Re: ( Peugeot 307 ) Ulamany bagnet

Pewnie bez demontażu miski olejowej się i nie obędzie.
__Robert__

Auto Maniak

Skąd jesteś (miejscowość / region): Szczecin
Posiadane auto: Citroen C5 X7 Tourer Exclusive 2.0 16V LPG
Piwa: 180/11
Wysłany: Nie 21 Lut 2016, 18:36
Temat postu:

Odkręć rurkę i wyciągnij bagnet, ja bym tak zrobił.
Powrót do góry
Kris666

Czytelnik

Skąd jesteś (miejscowość / region): Tarnów
Posiadane auto: 307 1.6 HDI 90km
Piwa: 0/1
Wysłany: Wto 23 Lut 2016, 14:56
Temat postu:

Wczoraj uporałem się z tym problemem, który powstał przedwczoraj.

Mi ułamał się kawałek bagnetu o dł. 5-6 cm (cała skala miarki). Po naprawie stwierdzam, że można dalej bez obaw jeździć samochodem. W misce olejowej, na zakończeniu rurki która wprowadza bagnet są dwa kolanka które zapobiegają wpadnięciu czegokolwiek do miski oraz prawdopodobnie zapobiega chlapaniu oleju po bagnecie i wyżej. Próby wyciągnięcia drucikiem od strony maski nie zadziałały. Pozostaje spuszczenie oleju i zdjęcie miski (co nie jest łatwe, nie obejdzie się bez wygięcia ścianek od podważania narzędziem - następnie jej wyprostowanie). Po zdjęciu można próbować od dołu silnika dmuchać sprężonym powietrzem i druga osoba łapie u góry ułamaną część - u mnie bezskutecznie. Idąc dalej zostają nam dwie opcje: albo wypinamy dolną rurkę od bagnetu (rurka wprowadzająca bagnet składa się z dwóch cześci - zewnętrznej którą widzimy od góry i wewnętrznej w misce) ale jest to ryzykowne bo jest ona wpinana metodą Click w plastikowy uchwyt SMOKA, lecz grozi to uszkodzeniem smoka (plastik to plastik...). Najlepiej odkręcić smoka (3 śrubki), należy być w posiadaniu kleju do gwintów bo tak są oryginalnie przykręcone te śrubki. Po wyjęciu smoka i obróceniu o 180 stopni ułamany kawałek powinien sam wypaść. Składamy wszystko w całość nie zapominając o wyczyszczeniu i odtłuszczeniu krawędzi miski i bloku silnika gdzie będziemy kłaść klej do misek olejowych. Nie występuje tam fabryczna uszczelka.

Bardzo wkurzająca i czasochłonna praca, na szczęście mam to już za sobą. Powodzenia.
Powrót do góry
__Robert__

Auto Maniak

Skąd jesteś (miejscowość / region): Szczecin
Posiadane auto: Citroen C5 X7 Tourer Exclusive 2.0 16V LPG
Piwa: 180/11
Wysłany: Sro 24 Lut 2016, 21:07
Temat postu:

No w C5 byłoby bardzo łatwo, tam można odkręcić całą rurkę od góry.
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Sro 24 Lut 2016, 21:07
Temat postu:

reklama

Powrót do góry
sebastra

Debiutant

Skąd jesteś (miejscowość / region): Kraków
Posiadane auto: opel astra
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 05 Mar 2016, 12:09
Temat postu:

Bardzo dobrze,że się udało. Ciekawe z czego ty wynika,że się ułamują? Zmęczenie materiału? Pozdrawiam
Powrót do góry
Bodzio5

Debiutant

Skąd jesteś (miejscowość / region): Gliwice
Posiadane auto: Citroen C4 Grand Picasso 1,6 HDI 110BHP, 2009r
Piwa: 0/1
Wysłany: Sro 21 Maj 2025, 16:41
Temat postu:

Kris666 napisał:
Wczoraj uporałem się z tym problemem, który powstał przedwczoraj.

Mi ułamał się kawałek bagnetu o dł. 5-6 cm (cała skala miarki). Po naprawie stwierdzam, że można dalej bez obaw jeździć samochodem. W misce olejowej, na zakończeniu rurki która wprowadza bagnet są dwa kolanka które zapobiegają wpadnięciu czegokolwiek do miski oraz prawdopodobnie zapobiega chlapaniu oleju po bagnecie i wyżej. Próby wyciągnięcia drucikiem od strony maski nie zadziałały. Pozostaje spuszczenie oleju i zdjęcie miski (co nie jest łatwe, nie obejdzie się bez wygięcia ścianek od podważania narzędziem - następnie jej wyprostowanie). Po zdjęciu można próbować od dołu silnika dmuchać sprężonym powietrzem i druga osoba łapie u góry ułamaną część - u mnie bezskutecznie. Idąc dalej zostają nam dwie opcje: albo wypinamy dolną rurkę od bagnetu (rurka wprowadzająca bagnet składa się z dwóch cześci - zewnętrznej którą widzimy od góry i wewnętrznej w misce) ale jest to ryzykowne bo jest ona wpinana metodą Click w plastikowy uchwyt SMOKA, lecz grozi to uszkodzeniem smoka (plastik to plastik...). Najlepiej odkręcić smoka (3 śrubki), należy być w posiadaniu kleju do gwintów bo tak są oryginalnie przykręcone te śrubki. Po wyjęciu smoka i obróceniu o 180 stopni ułamany kawałek powinien sam wypaść. Składamy wszystko w całość nie zapominając o wyczyszczeniu i odtłuszczeniu krawędzi miski i bloku silnika gdzie będziemy kłaść klej do misek olejowych. Nie występuje tam fabryczna uszczelka.

Bardzo wkurzająca i czasochłonna praca, na szczęście mam to już za sobą. Powodzenia.

Witam. Właśnie mam wyciągniętą ta rurke z miski i za chiny nie mogę wyciągnąć tego kawalka bagnetu. Siedzi na amen. Nawet w desperacji dzwoniłem do Citroena i jest niedostępna w calej europie i nie sa w stanie jej zamówić. Masz jakiś pomysł jak to wyciągnąć? Moze podgrzać tą rurkę.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   Forum PEUGEOT Forum Strona Główna -> ( Peugeot 307 ) Silnik Diesel-układ chłodzenia-układ zasilania-układ napędowy. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Ogłoszenia sprzedaży - Peugeot 307 »

Opinie o samochodach Peugeot 307 - testy użytkowników »

Skocz do: